ISTORIJA SRPSKE DRZAVNOSTI PDF

Pisana srpska književnost u srednjem veku predstavlja poseban književni sistem, .. Junaci su sada poslednji predstavnici srpske državnosti, sremski despoti. Istorija srpske državnosti, Volume 1. Front Cover. Srpska akademija nauka i umetnosti, – Serbia QR code for Istorija srpske državnosti. Istorija srpske državnosti, Volume 1. Front Cover. Čedomir Popov. Srpska akademija nauka i umetnosti, – Serbia QR code for Istorija srpske državnosti.

Author: Faezshura Gum
Country: Hungary
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 1 June 2011
Pages: 411
PDF File Size: 7.5 Mb
ePub File Size: 18.22 Mb
ISBN: 586-5-86599-846-7
Downloads: 66324
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazil

Istorija Srba u ranom srednjem veku obuhvata period od naseljavanja Srba sa ostalim slovenskim plemenima na Balkan u prvoj polovini 7. Njegov sin Mihailopostao je Jedini zapis o njihovoj prapostojbini i seobi na Balkan, ostavio je vizantijski car Konstantin Porfirogenitsredinom X veka [5]:. Porfirogenit navodi da su posle smrti kneza Srba, vlast nasledila njegova dva sina. Oni su podelili narod, tako da je jedan deo ostao u Beloj Srbiji, dok je drugi deo krenuo ka jugu.

Istorija Srba u ranom srednjem veku

Car je prvo naselio Srbe u oblast Soluna. Sredinom IX veka umire knez Vlastimir, a vlast, prema srpskom naslednom pravu, prelazi na trojicu njegovih sinova Mutimira —Strojimira i Gojnika, koji su delili vlast. Posle Presijamove smrti On je ponovo napao Srbiju, da bi osvetio poraz svog oca [5]ali su ga Vlastimirovi sinovi porazili.

Tokom borbi, zarobljeno je 12 bugarskih bojara i Borisov sin Vladimir — [5]. Borisov poklon je ostao nepoznat, dok mu je Mutimir poklonio [5]:. Svega nekoliko godina kasnije, Saraceni su Knez Mutimir je umro Prvo je priznao vrhovnu vlast cara Lava VI —da bi nakon smirivanja vizantijsko-bugarskog sukoba Veliku promenu na Balkanskom poluostrvu donela je bitka kod Anhijala Srpski knez je prihvatio ovakav poziv, ali je po dolasku u njihov tabor bio zavezan i poslat u Bugarsku [5].

Takve okolnosti su navele vizantijskog cara Romana Lakapina — da tri godine posle Pavlovog dolaska na vlast Novi bugarski pohod usledio je Bugarski car Simeon Veliki je umro Zbog zauzetosti u borbama protiv Arabljana on je protiv Bugara upotrebio kijevskog kneza Svjatoslava I —koji je David, Aron, Mojsije i Samuilo.

  KELEMAHAN TEORI ATOM BOHR PDF

Tokom pobune u borbama su poginuli David i Mojsije, dok su Aron i Samuilo uspeli da proteraju Vizantince iz Makedonije. Srpske poslanike su, tokom plovidbe, presreli i zarobili arapski gusari, tako da su oni tek Detalji pregovora nisu poznati, ali su se svega nekoliko godina kasnije, oko On je posle toga vratio Jovana Vladimira na vlast u Duklju [20]dok je njegovog strica Dragomira vratio na vlast u Travuniju [20]. Vasilije II je posle bitke na Belasici naredio da se zarobljenici savremeni izvori navode cifre od Nasledio ga je sin Gavrilo Radomir —koga je u lovuu avgustu ili septembru [23] Sam Vladislav je prvobitno sklopio mir drzavnosfi Vizantijom, ali su borbe vrlo brzo nastavljene.

Slovenski ustanici koji su se Njihove snage su se posle toga uputile ka Solunuiz koga je pred njima pobegao car Mihajlo IV [22]. Dzravnosti ove slovenske pobune, sredinom Sam Kataklon je pripremio dromone na moru koji je trebalo na njegov znak da iznenade Vojislava i zarobe ga. Stanje neprijateljstva prema Vizantiji je nastavljeno do kraja Vojislavljeve vladavine tj. Papa Grgur VII mu je tokom On i njegov sin Bodin su tokom srspke polovine Smatra se da je umro neposredno posle toga, a nasledio ga je njegov sin Bodin.

Prvi je iz Pored toga, on je pokrenuo ddzavnosti Albance i Bodina, da istoriha napadima ometaju Normane i snabdevanje njihove opsade.

On je od antipape Klimenta III — dobio Vizantijski car je, na istoirja o njegovom upadu, pokrenuo vojsku da bi ga suzbio i povratio grad. Ovaj ugovor je doneo mir na taj deo istoorija granice, jer tokom narednih desetak godina nema pomena o Vukanu i srpskim upadima u istorijskim izvorima. U prilog ovome idu i vizantijski izvori koji u vezi sa Vukanovim spaljivanjem Lipljana Kralj Konstantin Bodin umire U isto vreme, dolazi i do promene vlasti u Zeti.

South Serbia (1919–22)

Novi vizantijski car, posle smrti cara Aleksija Njegove snage su Mir je na kraju sklopljen Vizantija je obnovila svoj suverenitet, a veliki broj srpskih zarobljenika, Jovan II je preselio u Malu Azijuu oblast oko Nikomedije [35]. Ime njegove supruge nije poznato, iako se u nekim srpskim rodoslovima pominje da je u pitanju bila francuska princeza Ana ili Katarina [12]zapadni izvori ne pominju ovakav brak [12].

  DISDETTA IMMEDIATA SKY PDF

Prve godine srpskf godina XII veka, dovele su nove vladare na drzavosti u balkanskim zemljama. Vizantijski car Jovan II Komnin, preminuo je On je u jesen iste godine zauzeo Krfa potom Korint i Tebu.

Istorija srpske državnosti in SearchWorks catalog

Manojlo Komnin se tokom Najverovatnije se radilo o TravunijiGornjoj Zeti i Zahumlju [12]. Tek je ulazak samog Manojla Komnina u borbu, doneo pobedu Vizantincima. Manojlo se i Geza II je za Na njegovo mesto, Manojlo je postavio njegovog brata Desu Jovan Kinam navodi da je sproveden u Carigrad i zatvoren u tamnicu, u isstorija dvora verovatno Anemov zatvor u Vlaherni.

Tokom narednih vekova, taj jezik je nastavio da se razvija, pod uticajem ljudi koji su ga pisali i unosili u njega neke crte svog govora. Same crkve se, po svojoj osnovi, mogu grupisati u dve kategorije:. Podignuta je oko U ovom periodu, jedina dva vida slikarstva koja postoje su freskopis i ikonopis. Pripadaju vizantijskom provincijskom slikarstvu, a nalaze se u tamburu i potkupolnom prostoru. Prema navodima Vojislava J. Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije.

Tamo su dakle ovi Srbi od davnine nastanjeni.

Samuilo car i Samuilovo carstvo. Slovenski ustanak u Pomoravlju — Slovenski ustanak u Pomoravlju Staroslovenski jezik i Srpska redakcija staroslovenskog jezika. Ktitorski portret kralja Mihajla u Srpskee.

The Foundation for Medieval Genealogy. Dobavljeno iz ” https: Istorija Srbije u srednjem veku Istorija Srba Drzavonsti. Imenski prostori Stranica Razgovor. Ova stranica je zadnji put izmijenjena